ZALETY PATELNI Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ

2018-08-10
ZALETY PATELNI Z POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ
Patelnie z powłoką nieprzywierającą są niezwykle popularne - i nie jest trudno zrozumieć, dlaczego. Czyszczenie ich jest proste, a dzięki specjalnej powłoce, potrawy nie przywierają do powierzchni naczynia. Powierzchnia non-stick umożliwia również smażenie z minimalną ilością tłuszczu.  Ale czy takie patelnie są bezpieczne? Dziś na naszym blogu omówimy  właściwości patelni z powłoką ceramiczną, granitową i marmurową.

CERAMICZNA MARMUROWA CZY GRANITOWA? JAKI RODZAJ PATELNI WYBRAĆ?

Ostatnio sporo się słyszy na temat szkodliwości teflonu, który wydziela niebezpieczne związki  kwasu perfluorooktanowego, w skrócie nazywanego PFOA.  Niestety, te rewelacje ujrzały światło dzienne dopiero po przeszło dwóch dekadach powszechnego królowania w naszych kuchniach wszelkiego rodzaju patelni teflonowych, które w przypadku przegrzania emitują wysoce toksyczne opary,  szkodliwe nie tylko dla ludzi, ale także dla ptaków domowych.

Wraz ze zwiększoną świadomością zagrożeń dla zdrowia, związanych z chemicznymi powłokami nieprzywierającymi,  najbezpieczniejszymi  i najbardziej skutecznymi rodzajami patelni okazują się być: tradycyjne patelnie żeliwne, oraz zdobywające coraz większą rzeszę wiernych fanów  patelnie ceramiczne, marmurowe i granitowe, produkowane bez użycia PFOA, dzięki czemu nie wytwarzają związków toksycznych, ani innych potencjalnie niebezpiecznych substancji, nawet podczas długotrwałej obróbki cieplnej. Decydując się na zakup takiej patelni przede wszystkim  trzeba zwrócić uwagę na jakość materiału z jakiego wykonany jest korpus oraz cechy powłoki nieprzywierającej,  jaką jest pokryty dany produkt.


RODZAJE PATELNI

Nie każda patelnia z powłoką nieprzywierającą jest taka sama. Pod ogólnym określeniem patelni ceramicznych, marmurowych lub granitowych kryje się na ogół szeroka gama produktów, modeli oraz powłok, które w zależności od producenta, mogą przejawiać zróżnicowane właściwości.


 

-PATELNIE CERAMICZNE

Powłoka ceramiczna znakomicie nadaje się do chrupkiego i szybkiego smażenia. Patelnie ceramiczne są przeznaczone do codziennego użytku i nie zawierają toksycznych chemikaliów. Powłoki ceramiczne dostępne są na ogół w kolorach białym lub kremowym. Jasne powłoki patelni ceramicznych mogą się jednak lekko przebarwiać podczas używania ciemnych przypraw, lub bogatych w barwniki warzyw.


-PATELNIE GRANITOWE

Posiadają  nieprzywierającą powłokę wzmocnioną cząsteczkami granitu.
Granitowa powłoka  jest twarda, sprężysta i odporna na zarysowania, nie wytwarza substancji toksycznych, jest bardzo łatwa w czyszczeniu oraz bezpieczna w użytkowaniu!  Ekologiczna powłoka zapobiega przywieraniu żywności i jest polecana do gotowania zdrowych posiłków przy użyciu niewielkiej ilości oleju.


-PATELNIE MARMUROWE

Posiadają powłoki wzmacniane cząsteczkami marmuru,  są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz zadrapania. Patelnie marmurowe nawet po zarysowaniu powłoki zachowują ciągłość nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu nie musimy obawiać się o ich szybkie zużycie. Patelnie marmurowe nie posiadają w swoim składzie metali ciężkich, PTFE, PFOA i niklu, które podczas obróbki termicznej wnikają w potrawy i zmieniają ich smak.

CZY PATELNIA CERAMICZNA JEST BEZPIECZNA DLA ZDROWIA?





Patelnie wyposażone w powłoki ceramiczne, marmurowe lub granitowe powstają  z naturalnych materiałów, zazwyczaj z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze i utwardzanej cząsteczkami minerałów.  Taki rodzaj patelni jest powszechnie uważany za najbezpieczniejszy i najbardziej przyjazny środowisku. Powłoki używane w produkcji wyżej wymienionych patelni są wytrzymałe, posiadają doskonałe właściwości antyadhezyjne i są bezpieczne dla zdrowia oraz wolne od politetrafluoroetylenu (PTFE), który w wysokiej temperaturze zmienia się w toksyczny kwas perfluorooktanowy (PFOA). Patelnie z ceramicznymi powłokami nie wydzielają niebezpiecznych chemikaliów, zatem nie wpływają na smak potraw  i są bezpieczne  w użytkowaniu.

GRUBOŚĆ I TRWAŁOŚĆ POWŁOKI




Im większa ilość warstw powłoki, tym dłuższa żywotność patelni. Tanie patelnie ceramiczne, pokryte tylko minimalną ilością powłoki nieprzywierającej będą miały niższą cenę, ale również, nie oszukujmy się,  niższą jakość, a przez to krótszy okres użytkowania. Dlatego chcemy podkreślić, że dobra patelnia ceramiczna powinna mieć  kilka warstw powłoki, najlepiej wzmocnionej dodatkowo cząsteczkami kamienia. Do najtrwalszych należą patelnie z powłoką granitową, marmurową lub też z powłoką wzmacnianą tytanem.

Podczas użytkowania należy pamiętać o tym, że patelnie z powierzchnią non- stick dosyć są wrażliwe na działanie zmiennych temperatur.  Innym ważnym czynnikiem wpływającym na trwałość powłoki nieprzywierającej jest odpowiednie jej traktowanie oraz należyty sposób przechowywania naczyń kuchennych.

CIĘŻAR A JAKOŚĆ PATELNI

Dobra patelnia nie może być zbyt lekka. Nie musi jednak ważyć tyle, ile patelnia żeliwna, która jest ciężka do tego stopnia, że w razie konfliktu zbrojnego może posłużyć również do skutecznej obrony przed nieprzyjacielem :).

Wysokiej jakości patelnia  z powłoką ceramiczną powinna stabilnie stać na płycie kuchennej i równomiernie rozprowadzać ciepło. Najlepsze patelnie z powłoką nieprzywierającą wykonane są z anodowanego aluminium, które doskonale przewodzi ciepło i posiadają dno wzmocnione ferromagnetycznym dyskiem, który chroni dno naczynia przed deformacją i pozwala na używanie patelni na kuchenkach indukcyjnych.






CZY PATELNIA CERAMICZNA PRZYWIERA?





Powłoki  w patelniach ceramicznych są bardzo gładkie, dlatego potrawy smażone na nich nie przywierają, ładnie się zrumieniają i bez problemu "odchodzą" od dna. Patelnie ceramiczne używane prawidłowo, czyli nie narażane na gwałtowne zmiany temperatur, nie zalewane zimną wodą tuż po smażeniu i nie wkładane do zmywarek, bardzo długo zachowują swoje niesamowite właściwości. Oczywiście  w dużej mierze zależy to też  od producenta i   od  jakości zastosowanej przez niego powłoki. Z naszych obserwacji wynika, że  białe powłoki są mniej trwałe od ciemnych, a powłoki wielowarstwowe i wzmacniane kamiennymi cząsteczkami marmuru lub granitu, mają większą trwałość i o zapewniają o wiele bardziej długotrwale użytkowanie.

ZASADY UŻYWANIA PATELNI Z POWŁOKĄ

Patelni z powłoką ceramiczną nie wolno narażać na gwałtowne zmiany temperatur, gdyż spowoduje to osłabienie zdolności nieprzywierających powłoki. Nie należy zostawiać pustych naczyń na płomieniach lub źródłach ciepła po usunięciu jedzenia.  Powinno się smażyć na małym i średnim ogniu i zapobiegać przegrzaniu naczynia.
Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi czyszczenia i użytkowania patelni.
Patelni ceramicznych nie powinno się myć w zmywarce, producenci z reguły zalecają mycie ręczne, gdyż podczas mycia w zmywarkach, dochodzić może do mikrouszkodzeń powłoki, zmniejszających jej trwałość i żywotność.
Do mycia  nie wolno używać szorstkich środków czyszczących, czy ostrych gąbek z wełny stalowej. 
W celu ochrony powłoki zaleca się używanie drewnianych, silikonowych lub plastikowych łopatek i nieużywanie ostrych narzędzi, które mogą spowodować uszkodzenie powierzchni patelni.
Należy unikać ocierania naczyń o siebie, wkładania ich jedno w drugie, narażania na uszkodzenia mechaniczne. Do przechowywania naczyń przydatne są przekładki silikonowe bądź filcowe.



ILE KOSZTUJE PATELNIA CERAMICZNA

Technologia produkcji patelni ceramicznych do tanich nie należy, więc nie ma co się spodziewać, że kupując patelnie "ceramiczną" za 30 czy 40 złotych otrzymamy produkt na lata. Dobrą jakościowo patelnię ceramiczną można już kupić za kilkadziesiąt złotych, marmurowe i granitowe są zwykle  droższe i ich cena oscyluje w granicach od 100  do 200 złotych za sztukę.

Decydując się na zakup, wybierajmy naczynia renomowanych producentów, wówczas nie zawiedziemy się na ich jakości. Stosunkowo  duża oferta patelni z powłoką dostępna na rynku, pozwala na dobranie rodzaju patelni do naszego budżetu, zastosowania oraz osobistych preferencji.


Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018
Polecane
Patelnia Vinzer Granite Line 26cmPatelnia Vinzer Granite Line 26cm
135,80 zł194,00 zł271.60 pkt.
Patelnia Vinzer Granite Line 24cmPatelnia Vinzer Granite Line 24cm
121,80 zł174,00 zł243.60 pkt.
Patelnia Vinzer Granite Line 20 cmPatelnia Vinzer Granite Line 20 cm
97,30 zł139,00 zł194.60 pkt.
Patelnia Vinzer Granite Line 28 cmPatelnia Vinzer Granite Line 28 cm
163,80 zł234,00 zł327.60 pkt.
Patelnia grillowa Vinzer Granite Line 26cmPatelnia grillowa Vinzer Granite Line 26cm
135,80 zł194,00 zł271.60 pkt.
Patelnia z pokrywką Vinzer Granite Line 26 cmPatelnia z pokrywką Vinzer Granite Line 26 cm
158,20 zł226,00 zł316.40 pkt.
Gipfel Patelnia Zenit 20cmGipfel Patelnia Zenit 20cm
105,00 zł210 pkt.
Gipfel Patelnia Zenit 24cmGipfel Patelnia Zenit 24cm
115,00 zł230 pkt.
Gipfel Patelnia Zenit 28cmGipfel Patelnia Zenit 28cm
136,00 zł272 pkt.
Patelnia Klausberg 20cm Patelnia Klausberg 20cm
30,00 zł60 pkt.
Patelnia Klausberg 22cm Patelnia Klausberg 22cm
30,00 zł60 pkt.
Patelnia Klausberg 26cm Patelnia Klausberg 26cm
39,00 zł78 pkt.
Patelnia Klausberg 28cm Patelnia Klausberg 28cm
47,00 zł94 pkt.
Patelnia Klausberg 30cm Patelnia Klausberg 30cm
46,00 zł92 pkt.
Patelnia Klausberg 24cm Patelnia Klausberg 24cm
38,00 zł76 pkt.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel