AKCESORIA DO KAWY DLA PRAWDZIWEGO SMAKOSZA

2018-06-13
AKCESORIA DO KAWY DLA PRAWDZIWEGO SMAKOSZA
Kawa to wyjątkowy napój, który za sprawą smaku i zapachu poprawia nam nastrój i pomaga dobrze rozpocząć dzień. Wielu kawoszy zastanawia się jakie urządzenie jest najbardziej odpowiednie do wydobycia jej idealnego aromatu. Na rynku dostępnych jest kilka interesujących produktów. Zdecydowanie najpopularniejszymi są kawiarki.

Kawiarka została wynaleziona w 1933 przez Luigiego De Ponti, pracownika firmy Alfonso Bialettiego. Dzięki niej włoskie espresso znane jest dziś na całym świecie i kojarzy się z najlepszym aromatem. Sekret smaku kawy przygotowanej w kawiarce lub inaczej – makinetce, czy kafeterii tkwi w jej konstrukcji.

KAWIARKA – JAK PARZYĆ KAWĘ?

Urządzenie składa się z podstawy z wbudowanym zaworem bezpieczeństwa [A], do którego wlewamy przegotowaną wodę. Wentyl określa jednocześnie poziom, którego nie należy przekraczać napełniając podstawę. Następnie umieszczamy w niej dziurkowany lejek – tutaj wsypujemy świeżo zmieloną kawę [B]. Kawosze uważają, że najlepiej z zaparzacza mokka smakuje 100 proc. arabica. Ważne jest również, by nie ubijać kawy – w ten sposób utrzyma się odpowiednie ciśnienie. Górną część kawiarki tworzy sitko, gumowa uszczelka i zbiornik z przykrywką oraz rączką [C]. Po skręceniu urządzenia, należy umieścić je na „wolnym ogniu”. Najlepsza kawa powstaje w czasie około 5 – 7 minut. Na skutek ciśnienia wrząca woda filtruje się przez kawę w sitku a następnie przelewa do górnego zbiornika. I ten właśnie proces zapewnia jej niepowtarzalny aromat.

JAKA KAWIARKA LEPSZA - STALOWA CZY ALUMINIOWA?

Tradycyjna włoska makinetka zrobiona jest z bezpiecznego stopu stali i aluminium. Wyróżnia się kanciastą formą, lekkością, trwałością i odpornością na korozję. Tej odmiany kawiarek nie wolno czyścić chemicznymi środkami, ponieważ aluminium łatwo wchodzi w reakcje, przez co po umyciu urządzenia płynem do mycia naczyń, możemy go czuć długo po zaparzeniu kolejnych filiżanek kawy. Najlepiej opłukiwać je wodą i wycierać do sucha. Należy wziąć także pod uwagę, że po pewnym czasie użytkowania na ściankach pojawią się ciemne plamy, które mogą odpowiadać za gorzki smak napoju.